Ik als leerling (7)

Zakdoekjes

Wat mij opviel toen ik op Brinkhoven met ouderen ging werken is dat ze allemaal heel veel zakdoekjes gebruiken. Wat ik hiermee bedoel is dat je ze overal tegenkomt. Papieren zakdoekjes, stoffen zakdoeken, groot en klein, wit en chique, of een rode boeren. Van alles kom je tegen. Niet alleen in de zakken, maar ook in de stoel, in de bank, in de rolstoel, onder het kussen, in de mouw, in de tas. Overal en op allerlei plekken vind je verfrommelde, gebruikte zakdoekjes. Zelfs in de vensterbank in de huiskamer! De bewoners hebben ze echt overal verstopt. Ik vind het best aandoenlijk om te zien. Maar aangezien ik erg opruimerig ben, gooi ik ze allemaal in de prullenbak of in de waszak. Tenminste de meest verfrommelde (en vieze).

Waar je als verzorgende wel op moet letten als je de bewoner verplaatst in bijvoorbeeld een sta-lift, dat ze de handvatten vastpakken zonder een zakdoekje in hun hand. Want dan hebben ze geen goede grip en glijdt hun hand weg.

Heel soms krijg je ook de vraag of je even wat eau de cologne op het zakdoekje wil spuiten. Ja, dat doen die dames. Voor mij is het iets van heel vroeger. Eau de cologne oftewel 4711. Maar ik kƩn het. Een heel jonge stagiare had geen idee waar die mevrouw het over had, ze had er nog nooit van gehoord. Ze vroeg aan mij wat het was. Leuk al die verschillende generaties, met elk hun eigen eigenaardigheden!

Leerpuntjes van een leerling

šŸ— Hou altijd de eigenwaarde van de zorgvrager in het oog.
šŸ— Denk aan de veiligheid.

Heeft u hier vragen over?