Werken in de ouderenzorg is nooit saai (16)

Mij was gevraagd of ik tijdens de vakantieperiode extramuraal wil werken. Dat is werken niet in het grote huis maar in de wijk. Thuiszorg dus. Hier heb ik ja opgezegd. Maar dit is echt hele andere zorg. De meeste mensen hebben minder of andere zorg nodig dan in het grote huis. Maar wat prachtig als ik zie hoe zij nog hun leven, leven.

Zo kom ik bij een echtpaar waarvan de heer 100 jaar is en mevrouw 95 jaar. Hoe fijn is het dat je nog zo samen kun wonen. De heer heeft tot voor 2 jaar terug nog autogereden. Ze hebben samen nog een heel dagschema.

Ook kom ik bij een dame, van 91 jaar, die altijd druk bezig is met iets. Iets afstoffen, eten koken, stoepje schoonmaken. Iedere keer wanneer ik bij haar aanbel ben ik benieuwd wat ze dan weer aan het doen is. Of ze moet opschieten want haar zuster komt zo op de koffie. En na het koffie drinken, spelen ze een potje Rummikub. Ze staat nog zo levendig in het leven.

Of je komt bij een dame voor een sociaal praatje. Een praatje maken om erachter te komen of alles nog lukt. Hoe laat was ze uit bed? Eet en drinkt ze wel genoeg? Vooral dat laatste is bij deze dame erg belangrijk. Wekelijks wegen. In de gaten houden of ze niet afvalt. En tijdens dat sociale praatje krijg ik een kopje snelle koffie, zo noemt ze dat. En snelle koffie is een Senseo koffie.

Tijdens de zeer warme dagen word ik ook goed verzorgd door deze lieve mensen. Kom ik bij een dame van bijna 95 jaar. Ze vraagt of ik het heet heb. Dat was in de week van 37 graden. Ja dus. Ze loopt naar haar koelkast met de rollator. Ze haalt er al bevend een glazen theepotje met water uit. Schenkt een glas water voor mij in. Lekker koud, hè? Ik zie haar mooie, glunderende koppie. Ik bedank haar hartelijk. Bij de volgende krijg ik een nectarine. Die moet ik in mijn pauze opeten. Er zit veel sap in. Goed voor de dorst. Wat word ik toch goed verzorgd door deze lieve mensen.

Heeft u hier vragen over?