Werken in de ouderenzorg is nooit saai (10)

Ik heb een nachtdienst. Er is een bewoonster die maar blijft bellen. Zuster mag ik een pepermuntje, zuster mag ik een slokje water, zuster mag ik een slaaptabletje, zuster ik lig niet fijn.
Op een gegeven moment ken je je bewoners. Als deze bewoonster zoveel belt dan betekent dat gewoon, zuster ik kan niet slapen. Ze kan niet meer goed/fijn liggen in bed, ze is klaarwakker.
Het komt vaker voor dat mensen niet meer de kracht hebben om zichzelf om te draaien in bed. Als je dan ook nog eens niet kunt slapen dan duurt zo’n nacht wel heel erg lang.
Ze belt weer en vraagt of wij langs willen komen. We lopen haar kamer in en zien haar liggen in bed. Ze ligt stilletjes te huilen met de handen gevouwen.
Ik zeg tegen haar, u had gevraagd of wij langs wilde komen? O zuster, ik heb toch zo gebeden dat u zou komen.
Wat is er dan? O zuster ik heb zo’n pijn in mijn benen. Ze liggen niet fijn. Ik vraag haar, vind u het fijn om even uit bed komen. Dit wil mevrouw niet, veel te veel gedoe, ik moet gewoon slapen want het is nacht. Ik zeg tegen haar dat dit geen probleem is voor ons en dat het goed voor haar is om even wat te drinken en zo op andere gedachten te komen. Je wordt dan moe en dan gaat slapen misschien wel makkelijker. Ach, zuster willen jullie dat echt voor mij doen zo midden in de nacht?
We halen haar uit bed met de lift en zetten haar in de rolstoel. Ach zuster dit is toch een gedoe, wat een spektakel, ik moet toch gewoon slapen. Al mopperend halen wij haar uit bed. Wij nemen haar mee naar de gezamenlijk huiskamer en geven haar een beker warme melk. En wij drinken een kop koffie mee. Collega vertelt een verhaal over het kattenkwaad van haar kinderen. De bewoonster geniet hier zichtbaar van en begint ook te vertellen. O ja, kattenkwaad herkent ze wel.
Dan verteld over haar eigen jeugd. Het is een mooi en diep ontroerend verhaal.
Na een ruim half uur brengen wij haar weer naar bed. Wij stoppen haar nog even fijn in en wensen haar een goede nachtrust. Mevrouw heeft die nacht niet meer gebeld.

Dat de liefde van God
je zal omringen,
als een warme deken
over je heen
Dat je in Zijn geborgenheid
rustig zal slapen,
wetende
ik ben niet alleen.

Dat de liefde van God
je zal beschermen,
als een schild
over je heen.
Dat je in Zijn aanwezigheid
vredig kan rusten,
wetende,
Hij laat mij niet alleen.
Dat de liefde van God
je zal sterken,
verkwikken
door de nachtrust heen.
Dat je door Zijn
tegenwoordigheid
verkwikt weer op zal staan,
wetende,
Hij liet mij nooit alleen.

Een gedicht van Rita Klapwijk

Heeft u hier vragen over?