Werken in de ouderenzorg is nooit saai (1)

Druk, druk, druk. Het is bijna 24.00 uur. Veel bellen voor het toilet. De laatste mensen naar de huiskamer brengen voor het vieren van oud en nieuwavond. En dan is het 24.00 uur. Gelukkig nieuw jaar. Iedereen de beste wensen.
En dan opeens hoor ik iets. Ik loop de huiskamer uit en hoor dan, zuster, zuster. Ik luister goed naar de stem. Ik herken de stem. Bent u dat mevrouw ……. Jaaahaaa. Ik loop naar boven. Mevrouw zit in het zitje bij de trap. Wat is er? O, zuster ik heb toch zo’n zin in een kopje thee. Ik heb het water al opstaan. Wilt u mij een kopje thee voor mij inschenken? Ja, dat wil ik wel.
Gaat u met mij mee? Krijg ik dan thee? Ja u krijgt thee. Ik neem haar mee naar de lift. Maar zuster het theewater staat daar nog op. Ze wijst naar de gezamenlijke huiskamer. Dat weet ik. Ik ga zo een kopje thee voor u maken. We stappen de lift in. Zuster, wat moet ik hier doen? Loop maar mee. Maar krijg ik wel een kopje thee? Ja, die krijgt u van mij.
We stappen de lift uit en lopen de gezamenlijke huiskamer in. O zuster, wat is het hier gezellig. Mevrouw loopt gelijk naar een tafel toe en gaat meteen zitten op een stoel. Krijg ik een kopje thee, zuster? Ik geef mevrouw een kopje thee. O zuster, wat is het hier gezellig.

Het vuurwerk is afgelopen en we brengen de bewoners om de beurt naar hun kamer. Ik wil een bewoonster meenemen om haar in bed te leggen. Zuster dank u wel voor deze mooie avond. Het is haar eerste oud en nieuw hier in Brinkhoven. Ik weet niet of ik het volgend wel haal. Hoe bedoelt u dat? Ben ik er nog wel volgend jaar? Waarom niet? Weet ik niet.
Ik vraag een andere bewoner hoe lang hij hier al woont. Dit was zijn 3e oud en nieuw in Brinkhoven. Een andere bewoonster verteld dat dit haar 2e oud en nieuw is. Dus ik zeg tegen de bewoonster, zie hier kun je nog heel veel jaren oud en nieuw meemaken. Ja, ja, ik hoor het.
Zuster dank u wel dat ik vannacht niet alleen hoefde te zijn.

Om 5.30 uur belt een bewoonster. Mag ik een kopje warme melk? Ik breng haar het kopje warme melk. Ik ga bij haar op bed zitten. Dan zegt ze, Mien kienders geleuf mie nooit dat ik op e bleem binne. Vierde u dan nooit oud en nieuw? Nee, wie mossen de volgde man weer vroag op. Hadden jullie ook geen vuurwerk? Neeeeej. Mevrouw neem nog een slok van haar warme melk. Mien kienders geleuf mie nooit ak dat man vertelle. Wat een geld ging doar de lucht inne. Mien kienders geleuf mie nooit. Mevrouw geeft het lege kopje terug en kruipt weer het bed in. Dank je wel voor de mooie avond zuster. Welterusten U ook als u eraan toe bent, doegggg, doegggg. Loat ie de deure op een kiertie oopm. Ja dat doe ik.

Heeft u hier vragen over?