Werken in de ouderenzorg is nooit saai (23)

Nieuwjaarsnacht

De beste wensen, veel geluk en vooral goede gezondheid wensen wij elkaar toe. Maar onze bewoners, die zijn niet zo gezond meer. Dat was toch even een binnenkomertje die nacht.

Er wordt gebeld. Mevrouw wil hulp bij de toiletgang, zij is opgebleven tot na 12 uur met 20 andere bewoners. Ze verteld dat het gezellig was. Ze was aan een tafeltje gaan zitten waar ze de mensen nog niet van kende. ( Ze is nog niet zolang bij ons in het huis). Dat was heel leuk. Ik heb met een mevrouw gepraat waarvan ik dacht, wat een zielig vrouwtje is dat. Maar nu ik met haar gepraat hebt, is ze dat helemaal niet zo. Het is een pittige tante. Wat kun je je toch vergissen als je afgaat op het uiterlijk.

Ze verteld dit als ze op de rand van haar bed zit. Ik heb verder geen bellen open staan, de controleronde is gelopen. Ik pak dus haar rollator, ik ga daar opzitten. En neem even de tijd voor haar. Dat luisterend oor, hoe fijn is dat.

Na dit leuke verhaal zegt ze opeens. Ik hoop dat ik snel een vaste kamer krijg (ze zit op een tijdelijke opname kamer maar blijft bij ons omdat ze niet meer terug kan vanwege haar gezondheid). Maar dat zal ik wel niet meer meemaken. Ik vraag aan haar waarom ze dat denkt. Nou ja, ik zie er aan de buitenkant nog heel goed uit. Maar jullie voelen niet wat ik voel. En ik weet ook dat ik niet meer geholpen kan worden. Ik denk dat ik die vaste kamer niet meer te zien krijg.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit hoor! Want dat hebben wij hier ook meegemaakt. Ik vertel haar een voorbeeld. Ik zeg tegen haar dat er meer bewoners zijn die er aan de buitenkant er heel goed uit zien. Maar dat die ook heel ziek zijn en niet behandeld kunnen worden. En ja, dat weet ze ook. Ze noemt zelf ook een naam van een bewoner. We praten hier nog even op door. Ach, ik wil nog graag juni halen, zegt ze. Want dat wordt ik overgrootoma. Ze straalt wanneer ze dit zegt. Ik vraag hier na. Zij verteld.

Opeens zegt ze, kom ik moet naar de wc, daar kwam je voor. Help me maar even. Mevrouw geholpen en daarna in bed gestopt, kussentje onder de arm, kussen iets meer in de nek. Ach, wat lig ik lekker. Slaap lekker. Dank je wel, he. Was ik niet te lastig? Natuurlijk niet. Slaap lekker.

De volgende bel gaat alweer. Ook dit is een bewoonster die ernstig ziek is. Ze zit op het toilet als ik binnen kom. Nog de beste wensen zuster. Dank u wel. U ook de beste wensen voor het nieuwe jaar. Ja, ik hoop dat ik nog een stukje van dit jaar mag meemaken. Het geeft mij wel rust dat ik een goed gesprek heb gehad met uw collega over mijn pacemaker. Ik was zo bang dat die mij in leven zou houden. Ze heeft het mij goed uitgelegd. Ik wil niet leven als ik heel veel pijn heb. Op een dag is het mijn tijd om te gaan. Dat weet ik en het is goed zo.

Ze begint te vertellen over haar leven. Wat fijn dat ook nu even de tijd er is om haar angst en verhaal aan te horen. Na het gesprek wens ik haar een goede nachtrust toe. Ze vraagt dan of wij haar morgenochtend willen laten uitslapen want ze heeft nog niet veel geslapen door het vuurwerk. Ik ga het doorgeven aan de dagzusters beloof ik haar. Slaap lekker. Ik loop haar kamer uit.

Op de spreuken zorg kalender staat voor 1 januari: Het beste gevoel in de wereld is het gevoel dat je van betekenis bent voor een ander. Dat is ZO WAAR. Al is het maar een luisterend oor.

Heeft u hier vragen over?