Werken in de ouderenzorg is nooit saai (22)

Oud en nieuw

De laatste feestdag van het jaar. Ook dit jaar mocht ik deze dienst werken. Er is een uitnodiging uitgegaan naar alle bewoners van het huis: Wie wil er opblijven? Toch leuk dat er zo’n 20 mensen opgebleven zijn. Het was verzamelen op de eerste verdieping. Ik was maar iets eerder van huis gegaan. Ik wilde nog wat dingetjes klaar maken voor die avond. Ik kom op de afdeling en de huiskamer was al behoorlijk gevuld. De collega’s van de andere afdelingen hadden de bewoners al gebracht. Er was nog een collega die vrijwillig langs kwam om zo ons een beetje te helpen en toezicht te houden op de huiskamer.

Na de overdracht waren er toch nog weer bellen die wij moesten lopen. Maar precies om 12 uur waren we gelukkig in de huiskamer. We hebben samen hardop afgeteld en keihard gelukkig nieuwjaar geroepen. Nou toen moesten we natuurlijk iedereen de beste wensen wensen. Degene die nog konden lopen, gingen de kring rond om elkaar de hand te geven en de beste wensen te geven.

Je beleeft toch altijd wel weer iets in een dienst. Zo ook vannacht. Er was 1 bewoonster die bleef maar het rondjes lopen en handen geven. Ze vergat wie ze had gehad. En ze bleef maar liefdevol de hand pakken en de beste wensen wensen. Op het laatst was ze helemaal moe. Volgens ons was ze wel 3 x rond gegaan. Die hebben we maar op het laatst een stoel aangereikt.

Er waren meer bewoners die niet meer wisten of ze je al hadden gehad, ja of nee. Zo lief, zo aandoenlijk. Ik werd geroepen door een bewoonster. Ook zij zegt voor de 2e keer, de beste wensen. Ze is stil, heeft mijn hand nog vast. En vraagt dan opeens. Of heb ik je al gehad? Ja, ik heb ze al van u gekregen. Maar ik wel wel 2 x de beste wensen want op 1 been kun je niet lopen. O zuster, u heeft helemaal gelijk.

Wat hou ik van deze mensen. Voor mijn gevoel waren het rommelige uurtjes. Even in de huiskamer en toch ook weer bellen lopen. Je heb het gevoel dat je het niet echt mee hebt gekregen. Je bewoners de aandacht geven die je wilt geven. En zo opeens breng je de bewoners alweer naar bed. En dan hoor je toch dat ze het heel leuk en gezellig hebben gevonden. Kijk daar doe je voor.

Heeft u hier vragen over?