Column Glimlach

Wie het nieuws en de gesprekken van alledag een beetje volgt weet dat het flink schuurt en kraakt in onze maatschappij. De zorg, maar ook het onderwijs, de hulpdiensten, de rechtstaat en zelfs de democratie. Om nog maar niet te spreken van de grond onder onze voeten, de lucht om ons heen en het water rondom ons. Des te meer voelde ik me bemoedigd door een nieuwjaarwens van een collega. In een e-mail schreef hij: ‘Ik wens je een gezegend nieuwjaar waarbij de Heer je volop kan raken en leiden naar waar Hij een glimlach van op zijn gezicht krijgt.’ Het bepaalde me bij de focus waarmee ik door het leven ga.

Maar is het mogelijk om in een wereld als deze met een glimlach door het leven te gaan, laat staan dat je bij God zelf een glimlach op het gezicht weet te brengen?

Op een gegeven moment schrijft de evangelist Matteüs over een ontmoeting van Jezus met een Romeinse officier. Deze man komt bij Jezus met een grote nood: ‘Heer, mijn zoon kan niet lopen en heeft erge pijn. Hij ligt thuis op bed.’ (Mat. 8:6). Jezus vraagt niet naar zijn godsdienstige denkbeelden of morele overtuigingen. Hij antwoordt eenvoudig: ‘Ik zal met je meegaan en hem beter maken.’ Tijdens dat gesprek wordt Jezus geraakt door het vertrouwen dat de officier stelde in Hem en zijn genezende kracht. Het staat er niet met zoveel woorden, maar ik stel me zo voor dat deze man ervoor zorgde dat op het gezicht van Jezus een oprechte glimlach van positief verrast te zijn verscheen. Misschien zelfs wel van oor tot oor!

De glimlach is de wereld dus nog bij lange na niet uit. Want zoals die Romeinse officier in de situatie met zijn zieke zoon stond, zo mogen wij ook staan in het leven. Bij ons een glimlach van hoop en zekerheid. Want over niet al te lange tijd vieren we ook in Brinkhoven en de Bongerd weer Pasen en Pinksteren – bent u erbij? Bij de Here Jezus een glimlach van verrassing en voldoening. Want Hij stierf niet voor niets; zijn offer is niet zinloos geweest en nog altijd van grote betekenis voor hen die van het leven houden.

Nicolas Pouyet, 
Geestelijk verzorger Hanzeheerd

(19 maart 2020)

Heeft u hier vragen over?

Agenda

Bekijk alles

Tip van Hanzeheerd

Klik op een agenda of nieuwsitem om meer te lezen