Ik als leerling (6)

Vogeltjes

Wij hebben in onze huiskamer twee vogelkooitjes. Eén met een parkiet en de ander met een kanarie. (Stiekem zie ik het verschil niet). Gelukkig kunnen een aantal bewoners heel goed uitleggen waar je het verschil aan kunt zien! Maar dat vergeet ik dan ook zo weer ;-).

De ene vogel is van een bewoonster, de andere is aan komen lopen, eeuu vliegen. De bewoonster bracht haar vogel mee toen ze bij ons kwam wonen, dat kan bij ons. Toen zij nog maar net bij ons woonde, stond de kooi op haar kamer. Maar hij werd al gauw regelmatig meegenomen naar de huiskamer, omdat mevrouw dat zo gezellig vond. De andere bewoners vinden het ook ontzettend gezellig. De twee vogeltjes krijgen dan ook veel aandacht en worden enorm verwend! Ze staan op een lange tafel voor het raam. De bewoners kunnen er zo bij gaan zitten en dat gebeurt regelmatig. Er wordt tegen ze gepraat en gezongen en zelfs gefloten. Maar ze krijgen ook regelmatig een lekker hapje. Ze worden goed verzorgd, misschien wel te goed. Of het is juist ongezond… Wie zal het zeggen? Ze leven nog steeds dus het zal wel meevallen.

Er is een mevrouw die het zó belangrijk vindt dat de vogeltjes genoeg te eten krijgen, dat ze van de beide beschuitjes die ze eet, de helft opoffert aan het tweetal. Ze schuift de gespaarde stukjes beschuit heen en weer op haar bord terwijl ze zelf de andere helften eet. Vervolgens frummelt ze, iets waar ouderen heel goed in zijn. Ze hebben ook allemaal (zak-)doekjes rondom zich liggen maar daarover meer in een volgend verhaal. Deze bewoner frummelt de gespaarde stukjes beschuit in een (jawel) zakdoekje dus! Dat wordt in alle ernst en heel zorgvuldig gedaan. Om vervolgens met het doekje met de stukjes beschuit naar het raam, naar de vogeltjes te schuifelen. Daar worden de vogeltjes, de kanarie én de parkiet, getrakteerd. Heerlijk toch?!

Leerpuntjes van een leerling

🗝 De zorgvragers in hun waarde laten.
🗝 Het welzijn van de bewoner respecteren.

Heeft u hier vragen over?