Ik als leerling (16)

Van broodkar via gastvrouw naar zorg….

Afgelopen maart was ik al 3 jaar werkzaam bij Brinkhoven. Na een tip van een kennis solliciteerde ik op de functie van broodkarmedewerker. Na 12 jaar gastouder aan huis te zijn geweest wilde ik graag weer buitenshuis werken en collega’s om mee samen te werken. Ondertussen had ik nog geen idee wat ik dan zou willen doen. Één ding wist ik wel, het werd niet meer de detailhandel.

Dus solliciteerde ik bij Brinkhoven en werd aangenomen. Wat was het leuk. Met de broodkar langs alle bewoners van Brinkhoven om ze te voorzien van brood, beschuit, melk en beleg enzovoort. Even het leven binnen stappen van een oudere. Even een praatje maken. Wat vonden ook de bewoners dat gezellig. Maar dat praatje kon niet té lang duren, want de volgende bewoner staat ook te wachten en er wonen zo’n 75 zorgvragers in Brinkhoven, dus u snapt wel….

Toen we na een jaar hoorden dat de broodkar niet meer nodig was omdat op elke etage een huiskamer/keuken zou komen, was ik teleurgesteld. Gelukkig mocht ik solliciteren op de functie van gastvrouw voor een huiskamer en ik werd aangenomen. Wat een geluk! Nu had ik meer tijd voor de bewoners. Ontbijt klaarzetten, thee, koffie, fruit delen, praatje maken, krant lezen of een spelletje doen het kon allemaal. Toch vroeg ik mij na een aantal maanden af of dit het nou voor mij was. Eigenlijk wilde ik meer (nog meer), ik had meer uitdaging nodig. Zou de zorg iets voor mij zijn? Één op één met de bewoner, zijn of haar zorg de geven die nodig is. Aan de andere kant…. Als ik de collega’s in de zorg zag buffelen, hard werken…. 🤔

Toen kwam een leidinggevende naar mij toe en vroeg waarom ik de opleiding verzorgende niet ging doen, dat dat net iets voor mij was. Zij zei dat ik het in me had en meer uitdaging nodig had. Jij blijft geen 10 jaar gastvrouw zei ze. Tja, nu verwoorde een ander mijn gevoel, daar moest ik wat mee. Dus ging ik er wat serieuzer over nadenken en had het er met mijn man en kinderen over. Uiteindelijk kon ik de beslissing nemen dat ik het gewoon ging doen! Ja, ik ga leren voor verzorgende.

En nu ben ik een jaar verder. Heb ontzettend veel geleerd, maar moet ook nog heel veel leren. Toch ben ik blij dat ik de uitdaging ben aangegaan. Want wat is het een mooi beroep, de zorg voor deze ouderen, met een heel leven achter hun. Zo dankbaar als ze zijn als je er bent. Je kunt als verzorgende net het verschil maken. Verantwoordelijk werk is het ook, er komt veel bij kijken, daar maak ik me wel eens druk over. Dankbaarheid overheerst. Straks verder, op naar het tweede leerjaar!

🗝 Kansen pakken
🗝 Doorzetten
🗝 Geloven in jezelf
🗝 Dankbaar zijn met de mensen om je heen

Heeft u hier vragen over?

Agenda

Bekijk alles

Tip van Hanzeheerd

Klik op een agenda of nieuwsitem om meer te lezen