Ik als leerling (13)

Op een andere afdeling

Er zijn van die heerlijke momenten op je werk zoals ook laatst….

Soms gebeurt het dat je op een andere afdeling werkzaam bent. Gewoon een hele dienst, of ‘s ochtends of ‘s avonds zwervend door het hele huis. Dat betekent niet dat je niets doet hoor. Als je zwerfdienst door het huis hebt, ben je op die afdeling aan het werk waar het op dat moment druk is! Heel leuk hoor, tenminste dat vind ik. Maar ik vind (bijna) alles leuk. Op een andere afdeling heb je andere bewoners en andere collega’s. Mooi, leerzaam en afwisselend. Ik hou ervan. Ik hou van mensen, ben een echt mensenmens. Dus ik zit hier in de zorg wel op mijn plek. Na bijna een jaar opleiding en werken in de zorg kan ik dat ook echt zeggen! Het was wennen en hier en daar was ik nog wat onzeker. Maar nu kan ik zeggen dat ik m’n mannetje wel sta.

Nu over dat werken op een andere afdeling. Dan vertel je nog eens iets nieuws en hoor je nieuwe dingen. De bewoners kennen me nog niet zo, dus dat is een voordeel ;). Bewoners willen weten waar ik woon, of ik getrouwd ben en kinderen heb. Als ik vertel waar ik geboren ben, kennen de meesten die plaats wel en hebben soms zo hun herinneringen daarbij.

Soms hoor je verbaast de leeftijd aan van de bewoner. Laatst nog: “Hoe jong bent u?” vroeg ik. Zegt deze meneer met verwachtingsvolle ogen: “Wat denk je?” Ik zei: “Nou, 85?” Mis. “88 dan?” Ook niet. Doe er maar 10 bij op en 1! Tjonge, deze mooie man met een prachtige bos grijs haar is gewoon 99! Nou ja gewoon…. Hij straalt. “Het is zo voorbij. Ik weet niet meer dat ik 80 werd of 90. Het is ineens zover, zegt hij.”

Of je bent heerlijk aan het zorgen: helpen met douchen en aankleden, je maakt het tot in de puntjes af en krijgt dan als kers op de taart dat een bewoner zijn rollator loslaat, mij met beide handen grijpt en bedankt voor het prettige helpen. Daar wordt je toch warm van! Heerlijke momenten. Gelukkig zijn er daar veel meer van. Dus waarschijnlijk kan ik nog wel verhalen blijven schrijven…. Tot de volgende keer.

šŸ— Empathie voor de bewoners
šŸ— De tijd nemen voor de bewoners

Heeft u hier vragen over?