Ik als leerling (11)

Op de douchestoel

Zaterdagochtend, ik begin mijn dienst. Met de douchestoel aan de hand kom ik bij een zorgvrager het appartement binnen. Zij ligt nog heerlijk warm in haar bed, haarnetje op haar haren als een keppeltje. Voorzichtig gaat één oog open gevolgd door het andere.
Goedemorgen, zegt ze met haar krakende ochtendstem.
Goedemorgen!
Wat voor dag is het vandaag?
Het is zaterdag vandaag.
Ooh zaterdag. En wat is dat dan? Ze wijst naar de stoel.
De douchestoel. Het is uw douchedag vandaag.
Ooh ja, maar ik ben nog nooit op dat ding geweest. En ik leg uit waarom ik deze douchestoel wil gebruiken.

Voor sommige zorgvragers is het een hele ervaring om gedoucht te worden op een douchestoel. Niet een gewone douchestoel. Nee, een speciale, eentje die omhoog kan. Die heb ik vandaag dus bij me. Door die te gebruiken belast de zorgverlener zijn lichaam minder. Je werkt dan op een goede werkhoogte. Dat is beter voor onze houding en daarom is het verstandig om deze douchestoel te gebruiken.
Tjonge, ze vindt het erg indrukwekkend.

Ze gaat in de stoel zitten en nadat ik alle spullen heb verzameld laat ik hem omhooggaan. Wat een ervaring voor deze mevrouw van 97! Het lijkt wel of ik in een vliegtuig zit, zegt ze. En ze verteld dat ze ooit als jong meisje met haar vader in een zweefvliegtuig had gevlogen. Dat was voor haar een hele bijzondere en mooie ervaring.

Ik heb haar fijn kunnen douchen en heerlijk verzorgd. Ik help haar in de kleren en zet de douchestoel naar beneden zodat ze weer met haar voeten bij de grond kan. Ze was er helemaal beduusd van. Rustig loopt ze achter haar rollator naar haar relaxstoel. Dat had ze wel nodig … Relaxen. Ze moest er helemaal van bijkomen. Ik heb gevlogen, zegt ze! Wie had dat gedacht. Ze hoopte maar dat ze er ’s nachts niet van hoefde te dromen. Maar ze vond het prachtig! Ja, zegt ze, je moet wel mee doen met die nieuwerwetse dingen.

🗝 Denk aan een goed werkhouding;
🗝 Houd rekening met de beleving van de zorgvragers.

Heeft u hier vragen over?

Agenda

Bekijk alles

Tip van Hanzeheerd

Klik op een agenda of nieuwsitem om meer te lezen