Hoge waardering keuken Brinkhoven

Geplaatst in Algemeen op 16 January 2020

De medewerkers van de keuken van ouderenzorgorganisatie Hanzeheerd Brinkhoven in Heerde kregen onlangs onverwacht bezoek van een auditor van stichting Veiligvoedsel.nl. Deze meldde zich vroeg in de ochtend om vervolgens de hele dag te blijven en mee te kijken bij alle voorkomende werkzaamheden. Aan het eind van de dag volgde de eindbeoordeling én complimenten. De keuken werd namelijk beloond met een 9,63. Een prachtig cijfer als bedacht wordt dat voor het keurmerk Veiligvoedsel.nl een 7,5 voldoende is.

Kok Raymond Veldman: ‘Met het keurmerk laat je zien dat je als organisatie de HACCP en de voedselveiligheid op orde hebt. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het betreft een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Het komt er kort gezegd op neer dat je de kritieke punten moet weten van je werk. Wat en waar kan het fout gaan? Die punten moet je controleren en beheersen.’ Lachend: ‘En dat zijn er heel wat. Tijdens een inspectie wordt er op 250 tot 500 punten getoetst. Er wordt op alles gelet. Zo controleren ze met behulp van een uitgebreide checklist hoe de opslag van voedselproducten is geregeld. Ze lopen het magazijn na en kijken hoe bereidings- en behandelingsprocessen van maaltijden verlopen. Steekproefsgewijs worden (uitbreng)maaltijden getemperatuurd. Verder interviewen ze medewerkers en kijken ze hoe zij hun werk doen. Met name de bereiding, het opscheppen en het uitserveren van maaltijden worden streng gevolgd. En dat is prima. Wij koken immers maaltijden voor een groep kwetsbare mensen. Het moet gewoon goed zijn.’

Hanzeheerd is een van de weinige zorgorganisaties met eigen keukens. Veldman: ‘Zowel in De Bongerd in Hattem als in Brinkhoven bereiden we zelf onze warme maaltijden. Hanzeheerd heeft hier bewust voor gekozen ondanks de hogere kosten die een eigen keuken met zich meebrengt.’ Als medewerker is hij trots op die keuze. ‘Alleen de geur al in het huis als we aan het koken zijn, doet iets met mensen. Eten is toch ook een beleving.’ Hij is blij met de uitkomsten van de inspectie. ‘Het is een gezamenlijke prestatie van het hele keukenteam. Samen proberen we elke dag weer mensen een lekkere en gezonde maaltijd voor te zetten. We zorgen voor variatie waarbij er ook zelf iets te kiezen valt.’

Naast de maaltijden voor de bewoners van Brinkhoven verzorgt het keukenteam van Brinkhoven de maaltijden voor de Vrijwillige Hulpdienst Heerde, voor het project Tafeltje Dekje.

Fotobijschrift:
Medewerkers van het keukenteam van Brinkhoven zijn druk bezig met het portioneren van de maaltijden.

Heeft u hier vragen over?