Coronanieuws | Stand van zaken

Geplaatst in Algemeen op 25 mei 2020

Hanzeheerd Brinkhoven is net als het dorp Heerde zwaar getroffen door het coronavirus. Een groot aantal bewoners is aan de gevolgen van het virus overleden. Anderen daarentegen zijn gelukkig hersteld. Gelukkig is het alweer een tijdje rustig in Brinkhoven. In onze andere locatie, Hanzeheerd De Bongerd in Hattem zijn geen besmettingen geweest.

Op beide locaties pakken we nu stap voor stap de ‘gewone dingen’ weer op. Het doet ons allemaal goed om weer bewoners in de groepsbegeleiding, in de huiskamers en op de terrassen te zien. Het is allemaal nog voorzichtig, met bescherming en op 1,5 meter afstand van elkaar, maar toch gaat er hoop en plezier van uit. Ware geluksmomenten!

Fijn is ook dat onze bewoners vanaf woensdag 27 mei weer beperkt bezoek mogen ontvangen van één vaste bezoeker. De eerste contactpersonen van de bewoners van De Bongerd en Brinkhoven zijn hiervan op de hoogte.

In de zorgwoningen in Hattem en Heerde worden op dit moment geen bewoners beschermd verpleegd. Dat laatste doen we in geval van een besmetting of bij een vermoeden van besmetting.

In Hattem zijn aparte thuiszorgroutes voor cliënten met (het vermoeden van) COVID-19. Deze routes worden uitgevoerd door Vérian. Vérian zal wanneer er sprake is van beschermd verplegen voor onze cliënten, deze zorg tijdelijk van ons overnemen. Een soortgelijke situatie is er in Heerde. Daar doet Viattence de thuiszorgroutes voor cliënten met (het vermoeden van) COVID-19.

Privacy

Vanwege privacy-redenen doen wij nooit mededelingen over individuele cliënten. Ook niet aan vrijwilligers. Wij vragen hiervoor om uw begrip.

De Bongerd en Brinkhoven dicht voor bezoekers

Vanwege het risico op besmetting met het coronavirus is bezoek aan De Bongerd en Brinkhoven niet meer toegestaan. Wij realiseren ons dat deze maatregel grote gevolgen heeft voor onze bewoners en hun naasten. We doen ons best om deze gevolgen waar mogelijk draagbaar te maken. In uitzonderingssituaties wordt op medische gronden op individueel niveau beoordeeld of toegang mogelijk is.

Voor alle duidelijkheid: De sluiting geldt voor onze woonzorgcentra en niet voor de (zorg)woningen bij De Bongerd (Van Galenstraat, Bongerdveste en Tinneborgh) en Brinkhoven (aanleunwoningen en Brinkstate). Daar gaan wij niet over omdat dit zelfstandige huur- en koopwoningen zijn. De bewoners bepalen zelf wat ze wel en niet doen. Dat geldt ook voor bezoek. Wel adviseren wij iedereen om strikt de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen.

Proathuus De Bongerd

Op het grasveld naast de dierenweide is een unit geplaatst die is omgebouwd tot een plek waar bewoners veilig achter glas maximaal twee personen kunnen ontmoeten en spreken. Het gebruik van het Proathuus is alleen mogelijk op afspraak voor de bewoners van De Bongerd zelf.

Het Proathuus is ons aangeboden door de volgende ondernemers uit Hattem: Bloemenhuys Sylfleur, Fietsspeciaalzaak Gaperslanden, Nagelhout Aannemersbedrijf, Schoonheidssalon Debby, Van den Berg Installatie Techniek, Van Gelder en Veltkamp Tweewielers.

Proathuus Brinkhoven

Afgelopen vrijdag is het Praathuis in Brinkhoven officieel in gebruik genomen. Een kantoor/vergaderruimte is daarvoor omgebouwd en voorzien van onder meer een glazen wand en een geluidsinstallatie. Er is voor deze kantoorruimte gekozen omdat deze kamer een terrasdeur naar buiten heeft. Bezoekers hoeven daardoor niet door de hoofdingang van Brinkhoven naar binnen. Het gebruik van het Praathuis is alleen mogelijk op afspraak voor de bewoners van Brinkhoven zelf.

De ‘verbouw’ van kantoorruimte naar praathuis is ons aangeboden door de Rotaryclub Hattem-Heerde.

Beeldbellen met bewoners

Onze bewoners kunnen beeldbellen. Als ze willen beeldbellen geven ze dat aan bij de medewerkers, ze worden dan geholpen met de bediening van de tablet. Het is voor onze medewerkers helaas niet mogelijk om op inkomende berichten en telefoontjes te reageren. Daar is op dit moment gewoonweg de tijd niet voor vanwege alle extra werkzaamheden.

Hulp Defensie beëindigd

In Brinkhoven hebben we op gepaste wijze afscheid genomen van de verpleegkundigen en verzorgden van Defensie die ons hebben geholpen bij de verzorging en verpleging van onze bewoners. Wij zijn hen ontzettend dankbaar voor hun hulp en inzet en kijken ondanks alles terug op een mooie samenwerking.

Opstekers

Dankbaar zijn we voor alle steunbetuigingen die binnenstromen. Bloemen, kaarten, iets lekkers bij de koffie, een koor dat komt zingen voor onze ramen, kinderen die krijttekeningen maken op de stoep voor onze deuren of die mopjes vertellen in een videoboodschap. Maar ook mensen die hulp aanbieden en na overleg beschermende materialen komen brengen voor onze medewerkers, zoals schorten met lange mouwen en veiligheidsbrillen. Of bedrijven die hoogwerkers beschikbaar stellen zodat familieleden hun dierbaren bij het voorraam kunnen zien en spreken. Hartverwarmend allemaal. Deze opstekers delen we graag zoveel mogelijk met u via onze Facebookpagina.

Facebook

De Facebookpagina van Hanzeheerd wordt bijgehouden door medewerkers die werkzaam zijn in De Bongerd en Brinkhoven. Zij plaatsen regelmatig berichten over dingen die ze meemaken in hun werk. Bijvoorbeeld over de prachtige initiatieven om onze bewoners én medewerkers een hart onder de riem te steken.

Brievenbus

Bij de ingang van De Bongerd en Brinkhoven hangt een noodbrievenbus. Zo heeft is er altijd de mogelijkheid om kaarten, brieven, tekeningen e.d. voor onze bewoners af te geven. Post wordt door ons 24 uur in ‘quarantaine’ gehouden om er zeker van te zijn dat het virusvrij is.

Boodschappen brengen

Mantelzorgers die boodschappen doen voor bewoners kunnen deze dinsdags tussen 11.00 en 12.00 uur afgeven in de sluis bij de hoofdingang van De Bongerd of Brinkhoven. Graag op een briefje duidelijk vermelden voor welke bewoner(s) de boodschappen zijn.

Mantelzorgers die op dinsdagochtend niet in de gelegenheid zijn, mogen dit ook op dinsdagavond te doen, tussen 19.00 en 20.00 uur. Als u hier gebruik van wilt maken, neem dan contact op met de receptie van De Bongerd of Brinkhoven en geef aan dat u op dinsdagavond komt.

Halen en brengen van was en post

Bovenstaande tijden gelden ook voor het halen en brengen van was en post.

Een bloemetje?

Mogen er bloemen bezorgd worden bij De Bongerd en Brinkhoven? Ja, dat mag zeker!  Tussen de sluisdeuren van de hoofdingangen hangt aan de muur een bel. Door te bellen wordt de receptie gewaarschuwd. De bezorger laat vervolgens de bloemen achter waarna de receptionist(e) de verdere bezorging voor haar rekening neemt.

Inzet vrijwilligers

De inzet van vrijwilligers is nodig en wordt zeer gewaardeerd. Uit veiligheidsoverwegingen is de inzet momenteel beperkt tot de maaltijdservice en de dierenweide in De Bongerd.

Annulering activiteiten

Al onze interne- en externe activiteiten zijn geannuleerd. Bezoekers van onze restaurants die normaal gesproken bij Hanzeheerd de maaltijd nuttigen, voorzien wij op verzoek van een maaltijd aan huis.

Sluiting dagopvang

In overleg met de gemeenten Hattem en Heerde is de dagopvang gesloten. Cliënten hebben hiervan persoonlijk bericht gekregen waarbij expliciet is gevraagd of dit tot onoverkomelijke problemen leidt. In voorkomende gevallen is in goed overleg naar een oplossing gezocht.

Ontvangt u zorg thuis van Hanzeheerd?

Indien u zorg thuis ontvangt van Hanzeheerd dan verzoeken wij u om handgel en keukenpapier aan te schaffen zodat onze zorgmedewerkers hier gebruik van kunnen maken.

Maatschappelijke stages

Maatschappelijke stages zijn gestopt. Alle andere stagiaires blijven van harte welkom.

 

Heeft u hier vragen over?

Agenda

Bekijk alles

Tip van Hanzeheerd

Klik op een agenda of nieuwsitem om meer te lezen