Coronanieuws | Stand van zaken

Geplaatst in Algemeen op 22 oktober 2020

Hanzeheerd Brinkhoven is voor de zomer net als het dorp Heerde zwaar getroffen door het coronavirus. Onder de kop ‘Slagveld achter gesloten deuren‘ publiceerde de Volkskrant een indringende en aangrijpende reportage over onze strijd tegen het virus. De corona-uitbraak ligt inmiddels aan aantal maanden achter ons en het is al een hele tijd ‘rustig’ in Brinkhoven. Wel hebben onze bewoners af en toe last van corona-gerelateerde gezondheidsklachten. Zij worden dan zo snel mogelijk getest. Tot nu toe zijn alle testuitslagen negatief wat telkens weer een hele opluchting is.

De Bongerd
In De Bongerd, onze locatie in Hattem, zijn gelukkig helemaal geen besmettingen geweest maar ook daar testen we regelmatig bewoners met corona-gerelateerde gezondheidsklachten.

Geluksmomenten
Wij beseffen elke dag hoe broos onze situatie is. Vooral nu het aantal besmettingen in de regio weer toeneemt en het risiconiveau bijgesteld is naar ernstig. We zijn waakzaam en alert, het virus kan ook bij ons zomaar weer toeslaan. Niettemin is het fijn om onze bewoners weer in de groepsbegeleiding te zien, in de huiskamers en restaurants, en bij mooi weer op de terrassen. We doen dat voorzichtig, op 1,5 meter afstand van elkaar. Er gaat hoop en plezier van uit. Het zijn zoals een van de medewerkers het omschreef, ware geluksmomenten. Dat laatste geldt ook voor het bezoek dat onze bewoners dagelijks van familieleden, vrienden en kennissen mogen ontvangen.

Welkom!
Nieuwe bewoners zijn zowel in De Bongerd als in Brinkhoven weer van harte welkom. Wel gaan zij bij aanvang 10 dagen in thuisquarantaine en worden ze getest.

Bezoekregeling De Bongerd en Brinkhoven

Een goede balans tussen kwaliteit van leven, en veiligheid voor bewoners, dierbaren, vrijwilligers en medewerkers. Dat zijn de uitgangspunten van onze bezoekregeling waarbij we een dringend beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers  om zich aan de algemeen geldende richtlijnen en maatregelen te houden.

Maximaal twee bezoekers per dag per bewoner
De Bongerd en Brinkhoven zijn normaal geopend voor het bezoeken van onze bewoners. Van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom. Wel geldt sinds 12 oktober een maximum van twee bezoekers per dag per bewoner. Komt u op bezoek, kom dan tussen genoemde tijden. Later vertrekken is geen probleem. Het maken van een afspraak is niet nodig. Verder dient u zich te houden aan onze hygiënemaatregelen en huisregels. Deze zijn te lezen in de toegangsluis bij de hoofdingang. U kunt ze ook hier downloaden:

Quarantaine
Bent u recent op vakantie geweest in een land, stad of regio met een negatief reisadvies? Ga in quarantaine en kom gedurende 10 dagen na terugkomst niet naar De Bongerd en/of Brinkhoven. Dit geldt ook als één van uw huisgenoten in quarantaine zit.

(Digitale) gezondheidscheck 
Bij binnenkomst in De Bongerd en Brinkhoven vindt een gezondheidscheck plaats waarbij gevraagd wordt naar corona gerelateerde gezondheidsklachten (Zie onze huisregels). Afhankelijk van de uitkomst mag u wel of niet naar binnen. Deze gezondheidscheck kan ook digitaal plaatsvinden:

In de sluis bij de hoofdingang hangt een poster met de titel Doe de gezondheidscheck. Op deze poster staat een QR-code. Scan deze code met de camera van uw smartphone of met een QR-code reader. Na het scannen komt u op een website terecht waar gevraagd wordt om enkele vragen over uw gezondheid te beantwoorden. Wanneer u na alle vragen te hebben beantwoord een groen scherm krijgt, mag u binnenkomen. Krijgt u een rood scherm dan moet u uw bezoek uitstellen. Goed om te weten: Uw gegevens worden niet opgeslagen, uw privacy blijft gewaarborgd.

Een QR-code reader is te downloaden in de App Store en Google Play.

Mondkapje
Verder vragen we bezoekers bij binnenkomst de handen te desinfecteren en een mondkapje te dragen. Buiten mag het mondkapje af mits u op 1,5 meter afstand van onze cliënt blijft. Wilt u zo mogelijk zelf een mondkapje meenemen? Als dat niet lukt, krijgt u een mondkapje van ons.  Tot slot moet u voor een eventueel contactonderzoek uw contactgegevens invullen, bij wie u op bezoek gaat en de datum en tijd. Deze gegevens worden na twee weken door ons vernietigd.

Let op dat u in het verpleeghuis overal 1,5 afstand houdt tot anderen. Dat begint al in de toegangssluis. Deze is geschikt voor maximaal twee personen!

Alle andere bezoekers, zoals klanten van de pedicures en de kappers, hebben helaas (nog) geen toegang tot onze verpleeghuizen.

Thuiszorg

In de woningen in Hattem en Heerde waar wij voor thuiszorg komen, worden geen mensen meer beschermd verpleegd. Dat laatste doen we in geval van een besmetting en bij een vermoeden van besmetting met COVID-19.

In Hattem zijn aparte thuiszorgroutes voor cliënten met (het vermoeden van) COVID-19. Deze routes worden uitgevoerd door Vérian. Vérian zal wanneer er sprake is van beschermd verplegen voor onze cliënten, deze zorg tijdelijk van ons overnemen. Een soortgelijke situatie is er in Heerde. Daar doet Viattence de thuiszorgroutes voor cliënten met (het vermoeden van) COVID-19.

Proathuus De Bongerd / Praathuis Brinkhoven

Op het grasveld naast de dierenweide bij De Bongerd is een unit geplaatst die is omgebouwd tot een plek waar bewoners veilig achter glas maximaal twee personen kunnen ontmoeten en spreken. Vanwege de huidige bezoekregeling is het Proathuus in De Bongerd op dit moment buiten gebruik. Dat geldt ook voor ons Praathuis in Brinkhoven. Hier betreft het een omgebouwde kantoorruimte met een eigen deur naar buiten.

Het Proathuus is ons aangeboden door de volgende ondernemers uit Hattem: Bloemenhuys Sylfleur, Fietsspeciaalzaak Gaperslanden, Nagelhout Aannemersbedrijf, Schoonheidssalon Debby, Van den Berg Installatie Techniek, Van Gelder en Veltkamp Tweewielers. Het Praathuis in Brinkhoven is ons aangeboden door Rotaryclub Hattem Heerde.

Beeldbellen met bewoners

Onze bewoners kunnen beeldbellen. Als ze willen beeldbellen geven ze dat aan bij de medewerkers, ze worden dan geholpen met de bediening van de tablet. Het is voor onze medewerkers helaas niet mogelijk om op inkomende berichten en telefoontjes te reageren.

Opstekers

Dankbaar zijn we voor alle steunbetuigingen die nog steeds binnenstromen. Bloemen, kaarten, iets lekkers bij de koffie, optredens voor onze ramen, kinderen die krijttekeningen maken op de stoep voor onze deuren of die mopjes vertellen in een videoboodschap. Maar ook mensen die hulp aanbieden en na overleg beschermende materialen komen brengen voor onze medewerkers, zoals schorten met lange mouwen en veiligheidsbrillen. Of bedrijven die mondkapjes schenken en hoogwerkers beschikbaar stelden zodat familieleden hun dierbaren bij het voorraam konden zien en spreken. Of een ballonvaart die we mogen verloten onder medewerkers. Hartverwarmend allemaal. Deze opstekers delen we graag zoveel mogelijk met u via onze Facebookpagina.

Facebook

De Facebookpagina van Hanzeheerd wordt bijgehouden door medewerkers die werkzaam zijn in De Bongerd en Brinkhoven. Zij plaatsen regelmatig berichten over dingen die ze meemaken in hun werk. Bijvoorbeeld over de prachtige initiatieven om onze bewoners én medewerkers een hart onder de riem te steken.

Brievenbus

Bij de ingang van De Bongerd en Brinkhoven hangt een noodbrievenbus. Zo heeft is er altijd de mogelijkheid om kaarten, brieven, tekeningen e.d. voor onze bewoners af te geven.

Inzet vrijwilligers

Naast de vrijwilligers van de maaltijdservice, de dagverzorging en de dierenweide zijn onder meer de vrijwilligers van de recepties weer van start gegaan. De komende periode starten we meer activiteiten op waar vrijwilligers bij betrokken zijn. Dat doen we voorzichtig en stapje voor stapje om de risico’s laag te houden. De vrijwilligers die aan de slag kunnen (en willen) benaderen we persoonlijk. Goed om te weten: voorlopig gebeuren er geen grote activiteiten. Alleen individuele activiteiten en kleinere activiteiten die toegankelijk zijn voor de bewoners in het huis zelf.

Restaurants

Onze restaurants zijn uit veiligheidsoverwegingen alleen geopend voor bewoners en (nog) niet voor bezoekers van buitenaf. Mensen van buiten die normaal gesproken in onze restaurants de maaltijd nuttigen, voorzien wij op verzoek van een maaltijd aan huis.

Dagopvang

We zijn weer gestart met de dagopvang, in kleine groepjes. Zowel in Hattem als in Heerde en vier dagen in de week. De locaties van de dagopvang zijn fysiek gescheiden van onze verpleeghuizen.

Privacy

Vanwege privacy-redenen doen wij nooit mededelingen over individuele cliënten. Ook niet aan vrijwilligers. Wij vragen hiervoor om uw begrip.

Heeft u hier vragen over?

Agenda

Bekijk alles

Tip van Hanzeheerd

Klik op een agenda of nieuwsitem om meer te lezen