Beleeftuin Brinkhoven officieel geopend

Geplaatst in Algemeen op 30 september 2021

De beleeftuin bij Brinkhoven is klaar! Op dinsdag 28 september is de tuin officieel geopend door Karin Leferink, bestuurder van Hanzeheerd en IJsselheem. De tuin die tot stand is gekomen met hulp en steun van velen, is in korte tijd uitgegroeid tot een fijne ontmoetingsplek voor bewoners, familieleden en medewerkers. Inge van Loo, manager Wonen Welzijn Zorg: “Onze grote dank gaat uit naar eenieder die op de een of andere manier heeft bijgedragen aan de tuin.”


In de beleeftuin is van alles te horen, te zien, te ruiken, te proeven en te voelen. Allemaal ervaringen die de geest en de zintuigen prikkelen. Zo zijn in de tuin kleurige en geurige bloemen en planten geplant die naast vogels en vlinders, andere insecten aantrekken. Ook staan er fruitbomen en speciale seniorenbankjes met extra ondersteuning voor het gaan zitten en staan.

Opvallend zijn ook de verrijdbare plantenbakken waarin bewoners zelf groenten en kruiden kunnen kweken zoals sla en cherrytomaatjes. Van Loo: “De bakken zijn zo gemaakt dat gebruikers er vanuit een rolstoel gemakkelijk bij kunnen of er op stahoogte aan kunnen werken.” Andere opvallende onderdelen zijn een Jeu de Boules baan, een kruidentuintje waar de kok kruiden uithaalt zoals kervel, selderie en munt voor de maaltijden, en buitenmuziekinstrumenten in de vorm van prachtige bloemen. Cliënten kunnen zich in de tuin zelfstandig en veilig bewegen. Alle paden zijn verhard en geschikt voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Verlichting zorgt ervoor dat de tuin ook ’s avonds een aantrekkelijke plek is om te verblijven.

De volgende stichtingen, fondsen en bedrijven hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de beleeftuin:
Driesje Uitvaartverzorging, Familie H. Maten stichting, Jumbo, Kwekerij Grolleman, Lagemaat BV, Rabobank Noord Veluwe en de Vrienden van Brinkhoven. De senioren bankjes in de tuin met extra ondersteuning voor het gaan zitten en staan, zijn geschonken door de Jan Nienhuisvereniging, Max Maakt Mogelijk van Omroep Max en het Fonds SGS, een innovatiefonds van Zilveren Kruis. De buitenmuziekinstrumenten in de tuin zijn gedoneerd door het Ondernemersfonds Gemeente Heerde, Stichting RCOAK en het Fonds SGS, een innovatiefonds van Zilveren Kruis.

Naast bovenstaande gulle gevers is er ook via crowdfunding geld gedoneerd en hebben medewerkers ludieke acties bedacht om geld in te zamelen. Zo is onder meer geld opgehaald met een worstenactie, de verkoop van peren en een statiegeldflessenactie. Ook is er een bingo gehouden en doneerde de ‘verkoopkast’ een deel van haar opbrengsten aan de beleeftuin. (De foto is gemaakt door Chantal Nijhof – www.chantalnijhof.studio).

Agenda

Bekijk alles

Tip van Hanzeheerd

Klik op een agenda of nieuwsitem om meer te lezen