Ik als leerling (10)

Niets om aan te trekken

Op een ochtend vertelde een bewoner aan een collega na de ADL dat ze te weinig kleding in de kast had. “Ik hebbe ja niks om an te trekken”. (Typisch vrouwendingetje) Waarop mijn collega zegt: “Dan gaat u toch nieuwe kleding kopen?” Zegt mevrouw: “Ja, maar wie gaat er met mie mee dan?” Ondertussen dacht ik dat het wel leuk zou zijn om samen met haar te gaan winkelen. Dus zeg ik tegen mevrouw dat ik wel met haar mee wil om nieuwe kleding uit te zoeken. Het is ook uitverkoop, dus dat is mooi meegenomen. Mevrouw knapt er helemaal van op, ze glimt aan alle kanten en we maken een afspraak.

De volgende dag haal ik haar op. Ze is er helemaal klaar voor en zit al kant en klaar in de rolstoel. Ze heeft haar geld in de tas. “Dat moet genoeg zijn”, zegt ze.
Samen gaan we op pad. We komen bij een plaatselijk kledingzaak en kijken daar rustig rond. Alles wat haar wel wat lijkt, hang ik aan de rolstoel. Dan is het tijd om te passen. Het ene shirt of blouse staat nog leuker dan het andere. Gelukkig zijn niet alle maten goed…. Een broek is ook nodig en een vest om er overheen te doen als het fris is. Ze gaat maar door. Uiteindelijk heeft ze mooie keuzes gemaakt. Ik vraag haar voorzichtig of ze wel genoeg geld bij zich heeft. “Ooh Jaa, dat komt wel goed. Er zit ook nog korting op”, zegt ze. Ondertussen maak ik me toch een beetje zorgen.
Ik had een vlekje op één van de broeken ontdekt en laat dat aan de verkoopster zien. Die overlegt met een collega, we krijgen even later te horen dat mevrouw hier 50% korting op krijgt!
Als ik dit aan mevrouw vertel, zit ze enorm te glunderen. Ze kijkt me met haar hoofd schuin aan, zo van dat heb je goed gedaan.
We geven alles wat mevrouw wil kopen aan de verkoopster en krijgen een kop koffie aangeboden. Dat staat mevrouw wel heel erg aan. Dan komt de rekening….
Te hoog…
Geld te weinig…
Ik kijk naar haar en zie dat ze niks terug wil hangen. Dat zegt ze ook, ze heeft dit echt allemaal nodig, ze moet en zal alles kopen.
We overleggen druk met elkaar en besluiten meer geld op te halen. Weer terug in de winkel betalen we de hele rekening en krijgen we nog een kop koffie en zit mevrouw zich te helemaal verkneuteren.

Leerpuntjes van een leerling:

🗝 Bewoner in eigen regie begeleiden. Het is belangrijk dat bewoners zelf hun keuzes maken. Dit moeten we met elkaar respecteren.
🗝 Zorg en welzijn staat tegenwoordig hoog in het vaandel. Dit zit hem al in kleine dingen. Hoe blij is deze bewoonster geworden.
🗝 ADL: weet u nog wel? Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. (Wassen en aankleden dus).

Heeft u hier vragen over?