Het is genieten in de beleeftuin

Om bewoners met de ziekte dementie te stimuleren meer naar buiten te gaan, is naast Brinkhoven in 2021 een beleeftuin aangelegd. In deze tuin is van alles te horen, te zien, te ruiken, te proeven en te voelen. Allemaal ervaringen die de geest en de zintuigen prikkelen. En goede herinneringen aan vroeger naar boven brengen. Dat zorgt voor een aangename beleving en verhoging van het welzijn. Dat wordt versterkt doordat bewoners zich in de besloten beleeftuin zelfstandig en veilig kunnen bewegen. Zij ervaren een zekere mate van vrijheid in de buitenlucht.

De beleeftuin draagt bij aan een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die veel in de buitenlucht komen, beter slapen en meer eetlust en energie hebben.

Een fijne ontmoetingsplek

De beleeftuin is niet alleen bedoeld voor mensen met psychogeriatrische problemen. Ook voor bewoners met lichamelijke klachten is het heerlijk vertoeven in de tuin. Net als voor mantelzorgers en bezoekers. En mensen uit de omgeving zijn van harte welkom als vrijwilliger voor het verrichten van zorg- en/of tuinonderhoudswerkzaamheden. De nieuwe beleeftuin bij Brinkhoven is een ontmoetingsplek voor iedereen. De tuin heeft daarom meerdere in- en uitgangen. De paden zijn verhard en vlak en toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers en ouderen met rollators. Er staan speciale seniorenbankjes die het gaan zitten en staan vergemakkelijken, er is een Jeu de Boules baan en fleurige buitenmuziekinstrumenten. Verlichting zorgt ervoor dat de tuin ook ’s avonds een aantrekkelijke plek is om te vertoeven.

Beweegtuin

De beleeftuin ligt naast de beweegtuin bij Brinkhoven. Deze tuin is vrij toegankelijk voor iedereen in de omgeving die gezond en verantwoord wil bewegen. Dat laatste kan individueel of in groepsverband onder begeleiding van fysiotherapeuten van Fysiotherapeutisch Centrum Heerde. Zij verzorgen op verschillende tijdstippen in de week op laagdrempelige wijze leuke en gezellige groepslessen voor senioren.

Agenda

Bekijk alles

Tip van Hanzeheerd

Klik op een agenda of nieuwsitem om meer te lezen