Ik als leerling (9)

Lange haren

Er zijn er niet veel meer van, dames met lange haren. Maar wij hebben er één op onze afdeling! En die mevrouw is trots op haar lange haren en het mag er niét af. Hoewel meerdere keren gevraagd of gezegd is “Zou u het niet afknippen?” “Nee, zegt ze dan duidelijk, tuurlijk niet! Ben je mal.”

Als we mevrouw geholpen hebben met de ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen / wassen en aankleden), gaat ze in haar stoel voor het raam zitten. Dan kan haar haar worden opgekamd. Eerst wordt haar oude vlecht eruit gehaald. Dat is een secuur werkje. Daarna kan het haar geborsteld worden. Het is mooi lang. Daarna kan er gevlecht worden. En met die vlecht maken we dan een knotje.

Niet iedereen is handig met lang haar. De ene keer ziet het er mooier uit dan de andere keer. Maar dat maakt mevrouw niet uit. Sommigen leven zich ook uit om de haren zo mooi mogelijk te maken. Één daarvan is onze leidinggevende. Het gebeurt wel eens dat ik als leerling haar vraag om de medicijnen in mijn gang uit te delen. (Dit heb ik nog niet afgetekend en mag ik dus nog niet geven.) Dan geeft zij mevrouw haar medicijnen en zegt tegen mij: “Ga jij maar verder hoor, ik doe het haar van deze mevrouw wel.”

Mevrouw vindt het helemaal leuk dat zij dit zo graag doet en is daar ook een klein beetje trots op. En onze leidinggevende? Die is blij dat ze zich weer uit kan leven en dat mevrouw met mooi haar rondloopt.

Leerpuntjes van een leerling

🗝 Dit is ook belevingsgerichte zorg
🗝 Ondanks de drukte de rust vinden om de haren mooi te maken.
🗝 Maar ook de bril schoonmaken, haartjes van de kin, scheren en noem maar op. Het zijn die dingetjes die het hem doen.

Heeft u hier vragen over?

Agenda

Bekijk alles

Tip van Hanzeheerd

Klik op een agenda of nieuwsitem om meer te lezen