Ik als leerling (5)

Het knakworsten verhaal

In de tijd dat ik nog gastvrouw was en de bestellingen en de extraatjes verzorgde, is me iets heel bijzonders overkomen. Er was iets misgegaan met de bestelling van de extraatjes, en voor die dag was er dus niks extra’s. Er moest iets geregeld worden en wel op heel korte termijn. Nu is het zo dat er een bewoner bij ons woont die met zijn scootmobiel regelmatig op pad gaat. Wat zou het leuk zijn als hij dat extraatje voor vandaag zou kunnen halen!

Dus ik kom met mijn vraag bij deze bewoner. Hij vindt het helemaal leuk en wil het graag voor ons doen. ‘Zeg maar wat je moet hebben.’ Dus ik vertel dat ik knakworsten wil hebben en reken uit hoeveel ik nodig heb voor het hele huis. Per afdeling zes blikjes, dus drie maal zes blikjes is achttien blikjes totaal! ‘Nou, dat komt voor elkaar’ zegt hij. ‘Geen probleem.’ En weg is hij op zijn scootmobiel.

Na een poosje komt hij terug op zijn scootmobiel, zijn benen buiten boord. Een hele grote doos staat ertussen. Vol met blikjes. Héél veel blikjes! Ik vraag hem of het gelukt is. ‘Jazeker’ zegt hij. ‘Kiek maar.’ En inderdaad, er zitten blikjes knakworsten in. Hoeveel hebt u er gehaald?, vraag ik nog. ‘Nou wat je zei: drie maal achttien!’ Euhmmm, het was toch totaal 18 en ik krab me eens achter de oren. Wat moet ik hiermee aan. Die man heeft zijn best gedaan, maar wij hebben voor maanden genoeg aan knakworsten. Ik kan hem moeilijk terugsturen naar de winkel.

Ondertussen heeft hij heel wat bekijks van bezoekers, collega’s en leidinggevenden en iedereen is benieuwd wat hij met al die knakworsten wil doen. Het voelt erg ongemakkelijk voor mij, maar de één na de ander begint te lachen als ze door hebben dat hij er iets teveel heeft gehaald, dat achttien blikjes genoeg waren. ‘Ach, het blijft wel goed!’ Meneer biedt nog aan dat wat teveel is, hij zelf wel wil houden op zijn kamer. Maar uiteindelijk worden alle blikjes verdeeld over de drie huiskamers en komt er op de planning van de extraatjes, elke maand een knakworstendag te staan! En er werd nog lang over gepraat…

Leerpuntjes van een leerling

🗝 Stimuleer de zelfredzaamheid van de bewoners.
🗝 Van fouten leer je.
🗝 Duidelijk communiceren en de boodschap laten herhalen.

Heeft u hier vragen over?