Ik als leerling (20)

Fruitstokjes

Afgelopen week heb ik met een collega een huiskamerdienst gedraaid. Dat is wat anders dan in de zorg bezig zijn. Dit is ook zorgen maar op een andere manier. Hier gaat het om bij de bewoners zitten, een praatje maken, een spelletje doen, koffie of thee inschenken en delen in de gangen. De broodmaaltijd verzorgen. Gezelligheid maken met elkaar, tijd en aandacht geven door ontspannen met elkaar bezig te zijn.

Er lag in de fruitschaal verschillende soorten fruit. Ik dacht: “daar kunnen we wel wat leuks mee doen”. In de keukenla lagen prikkers, dus wat is het leuk om stukjes fruit aan een stokje te prikken en uit te delen. Samen gingen we aan de slag. We zaten bij twee bewoners aan tafel met het fruit. Ze genoten ervan dat wij met dat fruit bezig waren. Anderen keken van een afstandje belangstellend toe. Het zag er ook leuk uit al dat fruit en al die verschillende kleuren bij elkaar. We gingen de fruitstokjes uitdelen, in de huiskamer en in de kamers van de bewoners. Het vond gretig aftrek en ze hebben er allemaal van genoten, ook de collega’s van de zorg. Het was zo op.

Deze fruitstokjes snappen de bewoners beter dan een smoothy, die heb ik ook eens klaargemaakt. Een heel werk. Toen ik de glaasjes met smoothy ging uitdelen vroegen ze zich ongerust af of ze dit wel mochten drinken en ik legde aan ze uit wat er allemaal aan fruit in zat. Maar de dames dachten dat er drank in zat en dat mogen ze niet zomaar…. Ze waren er niet gerust op. Ze dachten dat ik een heuse cocktail voor ze had gemaakt! Heerlijk die reacties!

Heeft u hier vragen over?